Hong Kong

Dominicus

 

Met dank aan Dominicus en Inge Jansen voor de teksten bij de provincies.
Dominicus reisgidsen staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en een nieuwsgierige blik op de wereld. Een samenwerking tussen Discover China en Dominicus ligt dan ook voor de hand: onze organisaties hebben eenzelfde doel voor ogen, mensen op een prettige manier kennis laten maken met een voor hen misschien onbekend land. De nieuwe website van Discover China vormt een uitstekend uitgangspunt voor een onvergetelijke bezoek naar China, na een blik op deze site is je reis eigenlijk al begonnen...

Meer lezen uit de Dominicus China? Bestel deze gids hier

Hong Kong

hong_kongDe Speciale Administratieve Regio (sar) Hongkong bestaat uit Hongkong-­eiland, het schiereiland Kowloon (ten zuiden van Boundary Street), de New Territories (achterland tussen Kowloon en de voormalige grens met China) en 235 eilanden voor de kust. Het gebied van Hongkong beslaat 1045 km2; daarvan beslaat Hongkong-eiland 76 km2, Kowloon 10 km2 en de New Territories 959 km2. Hongkong (Geurige Haven) heeft een rotsachtige kust, veel onvruchtbaar land en weinig natuurlijke hulpbronnen. Wel heeft het een grote natuurlijke haven waar ook zeeschepen met veel diepgang kunnen aanleggen. In Hongkong woont een onontwarbare kluwen mensen, rassen en verschillende klassen door elkaar heen. Ellende en rijkdom bestaan naast elkaar. Het zakendoen op grote schaal vindt plaats naast de sluikhandeltjes op de armste markten. De meest efficiënte en modernste industrieën functioneren naast de ordeloze bedrijvigheid van kleine ambachtslieden. Nachtclubs bieden de meest uiteenlopende vermakelijkheden aan; een luxe die in scherp contrast staat met het ellendige bestaan van de bootmensen in Aberdeen en de sloppenwijken van Kowloon. Bliksemsnel uit de grond gestampte wijken met onooglijke flats tegen de schitterende villa’s van rijke zakenlieden. Jachtige zakenlui en druk toeterend verkeer doen de bezoeker bijna vergeten dat Hongkong ook nog een rustige, verstilde kant heeft. Deze is vooral te vinden op de eilanden, zoals Lamma en Lantau, waar het vooral door de week heerlijk rustig is.

Hongkong-­eiland
Hongkong-eiland, bergachtig met rotsen, heeft een bevolking van
1,5 miljoen mensen. Dit was het eerste stukje land dat de Engelsen in 1841 in handen kregen. De meeste bebouwing staat op een strook land aan de noordkant; het uitzicht vanaf het tegenoverliggende Kowloon is adembenemend: hoge spiegelgebouwen, het blauwe water van de Victoria Haven en de wolkenkrabbers die gebouwd zijn tegen de Victoria-piek. De zuidkant van het eiland daarentegen heeft fraaie stranden en vergezichten.

star_ferryCentral District
Central District (kortweg Central) is een gedeelte van de vroegere hoofdplaats Victoria. Dit is het hart van Hongkong-eiland dat als eerste tot ontwikkeling kwam en nu het centrum van het zakenleven vormt, met torenhoge gebouwen. Banken, kan­toren, winkels en hotels staan kriskras door elkaar heen. Ertussendoor wringen zich vooral in de spitsuren massa’s mensen en autoverkeer. Queen’s Road is de hoofdverkeersweg door het district. Land­winning heeft sinds
1841 de vorm van het eiland voortdurend veranderd. In 1860 was er genoeg land gewonnen om nog een weg langs het water aan te leggen, Des Voeux Road, evenwijdig aan Queen’s Road. In 1887 werd de derde weg langs het water aangelegd, Connaught Road, parallel lopend aan de andere twee. De drie straten zijn verbonden met nauwe straatjes, zoals Li Yuen street west en Li Yuen street east, ook wel the lanes genoemd. Hier staan kraampjes met goedkope kleding, juwelen, handtassen enzovoort.

Statue Square
Dit plein is het hart van Central District. Het is in twee ongelijke stukken gedeeld door Chater Road. In de koloniale hoogtijdagen was het plein omringd door koloniale gebouwen. Er staat een standbeeld van Sir Thomas Jackson, van
1876 tot 1902 hoofddirecteur van de Hongkong and Shanghai Banking Corporation. Aan de noordzijde van Statue Square, bij Chater Road, staat een cenotaaf in Chater Gardens ter herdenking van de gevallenen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Victoria Peak
Niet lang nadat de Britten zich als kolonisten in Hongkong vestigden, bleek dat de hitte in de zomer praktisch ondraaglijk was. Een van de weinige plekken om daaraan te ontsnappen bleek de Victoria Peak te zijn, een
554 m hoge heuvel op Hongkong-eiland. In 1887 kwam er zelfs een verordening dat alleen Europeanen zich in de hogere regionen van de Peak mochten vestigen. Prachtige koloniale panden werden tegen de heuvel aangebouwd. In de loop van de tijd ontstond er een hiërarchie met de allerrijksten wonend bovenop de Piek, de minder gefortuneerde, maar toch nog altijd behoorlijk welgestelde Europeanen en Chinezen in de middelste regionen (Midlands) en de allerarmsten, voornamelijk Portugezen, joden, Armeniërs en Parsis aan de voet van de Peak. De districten Western en Wanchai werden bewoond door Chinezen.

Hongkong_peak_tramPeak Tram
Deze kabelspoorbaan werd in
1888 geopend, omdat het vervoer per draagstoel te langzaam ging en te kostbaar werd. De spoorbaan werd ontworpen door een Schot. De Peak Tram kan 80 mensen tegelijk vervoeren. In 8 min. klimt de tram in een hoek van 45° omhoog van het vertrekpunt (tegenover het Amerikaanse consulaat in Garden Road) naar het Upper Peak Tram Terminus (397 m). Hier is de Peak Tower met een restaurant, cafetaria, winkels en stalletjes. Verder is hier het Ripley’s Believe it or not Museum en een tentoonstelling over verleden, heden en toekomst van Hongkong. Vanaf een platform heeft u een adembenemend uitzicht over een groot deel van Hongkong-eiland, Victoria Harbour, Kowloon, de New Territories en, naar het westen toe, enkele eilanden. Het is prachtig de zonsondergang van hieruit te zien. ’s Avonds is het panorama van twinkelende lichtjes aan beide kanten van de haven een sprookje. Het hoogste punt van Hongkong-eiland ligt nog 1,5 km ten noordwesten van de Upper Peak Tram halte, op 554 m. Hier bevindt zich de ware Victoria Peak.

Op de Victoria Peak zijn wandelingen te maken, onder andere in drie kwartier om de Peak. U loopt dan via Lugard Road en Harlech Road, waar bankjes staan om tussentijds van het mooie uitzicht te genieten. Een andere wandeling is vanaf het Upper Peak Tram Terminus terug naar de zuidkant van het eiland. U kunt dan de weg via Pokfulam Reservoir Road nemen, die ten zuiden van de Upper Peak Tram Terminus loopt. Beneden bij Pokfulam Road kunt u een bus terug naar het centrum nemen of een bus naar Aberdeen.

Western/Sheung Wan
Ten westen van Central ligt het district Western, met het gedeelte Sheung Wan erin. In deze wijk woont van oudsher de Chinese bevolking en hier kunt u nog een glimp opvangen van het traditionele China. In de zijstraatjes zijn winkeltjes te vinden met gedroogde kruiden en medicijnen, bij fruitstalletjes kunt u een vers sapje laten persen. Oorspronkelijk woonden de Britten hier, maar die ver­dwenen al snel naar Central en de hoger gelegen Peak, nadat bleek dat in het gebied malaria heerste.

manmoWandeling in Sheung Wan
Vanaf de Star Ferry loopt u naar Connaught Road. Deze straat steekt u over en u gaat rechts van het Mandarin Oriental Hotel Ice House Street in. U steekt Des Voeux Road over en vervolgens Queen’s Road, terwijl u Ice House Street met de bocht mee blijft volgen. Ice House Street gaat over in Lower Albert Road. Deze uitlopen tot aan Wyndham Street en daar naar rechts. Wyndham Street heeft veel antiekwinkeltjes en winkels waar Perzische tapijten worden verkocht. Wyndham Street gaat over in Hollywood Road. Deze loopt u af tot u aan uw linkerhand Old Bailey Street ziet. Hier slaat u linksaf. Bij Staunton Street slaat u vervolgens weer rechtsaf. Staunton Street heeft veel trendy cafeetjes en restaurantjes en authentieke Chinese winkeltjes waar thee, kruiden en andere, typisch Chinese producten te koop zijn. Hier ziet u ook de roltrappen die vanaf de achterkant van de Central Market aan Queen’s Road Central helemaal omhoog lopen via Hollywood Road en Caine Road tot aan Conduit Road in de Mid-Levels. Op Staunton Street slaat u bij Peel Street rechtsaf. Deze loopt u uit tot aan Hollywood Road. Hier linksaf, Hollywood Road op. Na enige tijd ligt hier aan uw linkerhand de taoïstische Man-Mo-tempel (1848). Deze tempel is gewijd aan de godheden Man Cheong (God van de Literatuur) en Mo Kwan Kung (Krijgsgod). Op het hoofdaltaar zitten Man Cheong en Mo Kwan Kung boven elkaar. Rechts hiervan is het altaar van de stadsgod, Shing Wang; links dat van de God van de Gerechtigheid, Pao Kung. In de tempel staan tevens drie fraai bewerkte teakhouten draagstoelen, waarin tot voor kort de beelden van Man en Mo tijdens festivals door de straten werden gevoerd. De tempel is open van 8 tot 18 uur.

Vanaf de Man-Mo-tempel steekt u de straat over en daalt u af via Ladder Street (een hoge, steile trap). Vroeger waren hier aan weerskanten houten juwelierswinkeltjes.

U komt uit op Upper en Lower Lascar Road. Het gebied rond Upper en Lower Lascar Road wordt in de volksmond ook wel Cat Street genoemd. Deze naam verwijst naar de bordelen die hier gevestigd waren. Dit gebied is verder bekend om zijn antiekwinkeltjes. Deze zijn afkomstig uit de tijd na 1949, toen veel Chinezen vanuit het communistische China naar Hongkong vluchtten. De platzakke vluchtelingen verkochten hier hun familiekostbaarheden om zo weer aan wat geld te komen. Nog steeds zijn er in deze buurt verschillende soorten antiek- en meubelwinkeltjes en typisch Chinese markten. Via kleine straatjes, met kraampjes en uitstallingen op de trappen, daalt u vervolgens verder af tot aan Queen’s Road. Van hieruit lopen typische straatjes als Peel Street, Cochrane Street en de bekende Pottinger Street naar Des Voeux Road.

wanchaiWan-Chai
Het district Wan-Chai was na de kolonisatie door de Britten aangewezen als een van de vijf gebieden waar de Chinezen mochten wonen. Het gebied is verdeeld in Wan-Chai Noord en Wan-Chai. In Wan-Chai Noord staan vooral luxe wolkenkrabbers en hotels. Aan het water staat onder andere het Hongkong Convention and Exhibition Centre, waar Groot-Brittannië in
1997 Hongkong officieel aan China overdroeg.

Rondom Lockhart Road en Jaffe Road ligt het uitgaansgebied van Hongkong. Met name in de straten tussen Luard Road en Fleming Road zijn de meeste bars en discotheken. Dit gebied roept beelden op van zeelieden op zoek naar een liefje en een bruisend nachtleven. Lockhart Road is voor velen verbonden met het meisje Suzie Wong uit de gelijknamige roman en film. In dit verhaal vestigt de straatarme kunstenaar Robert Lomax zich in het Nam Kok Hotel en sluit daar vriendschap met Suzie Wong, een meisje van lichte zeden.

Overdag is het district eveneens de moeite waard om te verkennen, hoewel het door landwinning en uitbreiding zijn oorspronkelijke karakter ten dele heeft verloren. Talloze oude huizen zijn afgebroken. In plaats daarvan verrijst hoogbouw. Tussen Johnston Road en Queen’s Road East zijn echter nog kleine straatjes, met winkeltjes en markten, onder andere Tai Wong Street West waar dagelijks een vogeltjesmarkt wordt gehouden. Aan Queen’s Road East nr. 129 staat de kleine Hung Shing Kung-tempel uit 1860, gewijd aan Hung Hei, een ambtenaar uit de Tang-dynastie. Deze Hung Hei is de patroon van zeelui. Het lijkt nu een beetje raar, zo’n tempel gewijd aan de patroon voor zeelieden midden in de stad, maar vroeger was Queen’s Road de kade en begon hierachter het water. Het meest in het oog springende gebouw van Wan-Chai is het hoge, cilindervormige Hopewell Centre (64 verdiepingen) aan Queen’s Road East. Het heeft hoofdzakelijk kantoorruimten, maar ook twee verdiepingen met winkels en bovenop een ronddraaiend restaurant. Bekend is ook de Wan Chai Market tussen Queen’s Road East en Wan Chai Road, die u het beste in de vroege ochtend of in de late middag kunt bezoeken.

Causeway Bay
Het district Causeway Bay, dat vrijwel aan Wan Chai grenst, heeft talrijke restaurants, hotels (onder andere het Excelsior Hotel en het Lee Gardens Hotel), winkels en warenhuizen (waaronder het China Products). Langs het water lopen grote verkeerswegen. Ook in Causeway Bay is veel land gewonnen. Het
Victoria Park bijvoorbeeld is in 1957 op gewonnen land aangelegd. Dit park wordt door de bevolking druk bezocht. In de ty­phoon shelter (te bereiken via de voetgangersbrug vanuit Victoria Park) liggen sampans en Chinese vissersjonken. Tussen april en november is het mogelijk hier ’s avonds in een sampan een tocht te maken. Indien gewenst, kunt u tijdens de tocht een floating dinner gebruiken, dat wordt geserveerd vanuit de omliggende boten. Ook vaart er een boot rond met muzikanten, die voor muziek bij de maaltijd kunnen zorgen. Naast de ty­phoon shelter ligt de Royal Hongkong Yacht Club, waar dure zeilboten in- en uitvaren.

Zuidkant van Hongkong-eiland
Tot aan
1920, toen de weg naar Repulse Bay gereed kwam, waren Repulse Bay en Stanley kleine, moeilijk te bereiken vissersplaatsjes. Nu zijn het geliefde badplaatsen die ook per bus en taxi gemakkelijk bereikbaar zijn. De weg erheen slingert langs de groene kust, met voorname woonwijken en prachtige uitzichten op de Deep Water Bay (met een mooi strand), het Ocean Park en het Lamma-eiland.

repulseRepulse Bay
De baai dankt zijn naam aan het Britse marineschip hms Repulse. Het oude, bekende Repulse Bay Hotel (
1918) heeft plaats moeten maken voor nieuwe, hoge hotels. Er staat inmiddels wel een kopie van het eens zo vermaarde hotel. Er komen zo veel mensen naar het mooie zandstrand aan de ondiepe baai van Repulse Bay dat het in de volksmond Ex­cuse me Beach werd genoemd, omdat men zich voortdurend moet verontschuldigen, als men weer eens op iemands tenen trapt. Ter bescherming van baders en vissers staan er twee beelden: de Goddess of Mercy (staand) en de Goddess of Heaven (zittend).

Stanley
Toen de Britten in
1841 het beheer van Hongkong-eiland overnamen, had Stanley het grootste aantal inwoners (2000) van het eiland. Het strand van Stanley ligt aan de Tai Tam-baai. Aan de andere kant van het plaatsje ligt de 200 jaar oude Tin-Hau-tempel, gewijd aan Tin Hau, de taoïstische Godin van de Hemel en beschermheilige van de zeelieden. De belangrijkste attractie van Stanley is tegenwoordig Stanley Market, waar zijden kleding, t-shirts, sportschoenen, souvenirs en sieraden te koop worden aangeboden. De markt sluit om 18.00 uur.


Aberdeen

Het vissersplaatsje Aberdeen is genoemd naar de graaf van Aberdeen, minister van Koloniën in het midden van de
19de eeuw. Het is vanouds de grootste vissersplaats van Hongkong. In het Chinees wordt Aberdeen Heung Kong Tsai genoemd, ofwel klein Hongkong. Waarschijnlijk is Hongkong naar deze kleine vissersplaats vernoemd. Helaas heeft Aberdeen in de afgelopen jaren grotendeels zijn typische karakter verloren. Hoewel het nog altijd de grootste gemeenschap van bootmensen heeft (in een enorme typhoon shelter), is de authenticiteit behoorlijk aangetast door de ontelbare hoge resettlement-flats, fabrieken en winkels. De mensen op de sampans (kleine houten boten met een dakje) en vissersboten werken voornamelijk als vissers of op de omliggende scheepswerven, waar mooie houten boten volgens oude traditie worden gebouwd. Zo’n 20.000 mensen wonen in de baai van Aberdeen op 3000 sampans en vissersboten. Midden in de baai liggen enkele grote drijvende restaurants, de zogenoemde Jumbo Floating Restaurants, waar toeristen kunnen lunchen of dineren. Na de maaltijd kunt u zich laten fotograferen, gezeten op een troon en gekleed in een kostuum uit de Chinese opera. Gemotoriseerde boten brengen de bezoekers erheen. Desgewenst kunt u zich eerst met een sampan door een gedeelte van de typhoon shelter laten varen, om het leven van de bootmensen (meestal vluchtelingen) van meer nabij te bekijken; overigens een niet zo goedkoop extra tochtje. Onderweg houden kinderen vanaf de sampans vaak een schepnetje op voor geld. In Aberdeen is tevens een grote vis- en straatmarkt.

aberdeenHaven Aberdeen
De prachtige natuurlijke haven van Aberdeen die wordt beschermd door het eiland Ap Lei Chau, diende als ankerplaats voor reizigers naar China, lang voordat de Britten in
1841 aankwamen. Voor een mooi uitzicht over de haven kunt u naar het voetgangersgedeelte van de Apleichau-brug gaan, die het eiland Ap Lei Chau met Aberdeen verbindt. Op de scheepswerven van Ap Lei Chau worden kleine boten en vissersboten gebouwd. Ook worden er dieselmotoren, die de pittoreske zeilen hebben vervangen, gerepareerd. IJzer en staal van hier gesloopte schepen worden later in de metaalindustrie gebruikt.

Ocean Park
Dit park is in
1977 aangelegd op het rotsachtige terrein ten oosten van Aberdeen. Het boven- en benedengedeelte van het park zijn met elkaar verbonden door een kabelbaan met kleine bakjes. Het uitzicht over de eilanden van Hongkong en de Zuid-Chinese Zee tijdens de 7 minuten durende rit is adembenemend.

Beneden is een waterpretpark (Water World) met veel attracties, waaronder een theater met zeeleeuwen. Boven zijn onder andere ’s werelds grootste diepzeeaquarium en het Ocean Theatre, waar 4000 toeschouwers de verrichtingen van dolfijnen, zeeleeuwen en een zwaardwalvis kunnen bijwone

Kowloon
Het schiereiland Kowloon (Negen Draken; men geloofde dat er langs de bergketens draken leefden) strekt zich uit vanaf de waterkant via het district Tsim Sha Tsui (Chim Sa Choy) of Zuid-Kowloon tot aan Boundary Street. De laatste vormt de grens met de New Territories. Tsim Sha Tsui (Scherpe Zandpunt) wordt ook wel de stad van Kowloon genoemd. Kowloon is met Hongkong-eiland verbonden via een tunnel en een snelweg; ook vaart vanaf de haven de beroemde Starferry heen en weer.

Oorspronkelijk was Kowloon een door muren omgeven, versterkte stad, waar onder andere de laatste heerser van de Song-dynastie een toevluchtsoord vond tegen de Mongoolse veroveraars. De laatste tijd heeft Kowloon zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste zaken- en inkoopcentra van het gehele Verre Oosten.

kowloonVictoria Harbour
Kowloon wordt omringd door de prachtige natuurlijke Victoria Harbour, waar voortdurend activiteit heerst. In- en uitgaande schepen, oude Chinese jonken met fraaie zeilen, verschillende soorten veerboten, containerschepen, sleepboten, politiescheepjes en alle typen plezierboten varen kriskras door elkaar. Daar tussendoor varen de
wallah wallah’s, kleine motorbootjes die als watertaxi dienst doen. Vóór de bouw van de tunnel onder de haven werden de wallah wallah’s vaak gebruikt om van Kowloon naar Hongkong-eiland te gaan, of omgekeerd, als ’s avonds laat de veerboten geen dienst meer hadden. Ze zijn nog steeds beschikbaar bij de Queen’s Pier, Hongkong-eiland en bij de Star Ferry in Kowloon. Matrozen die hun schip dreigen te missen, maken er graag gebruik van. Elke avond om 20 uur vindt er een lasershow plaats, ‘A Symphony of Lights’ genaamd. Ga op tijd naar de boulevard langs het water (Avenue of Stars op de Tsim Sha Tsui Promenade of Golden Bauhinia Square, Wanchai) voor een goed uitzicht, of bekijk het spektakel vanaf een veerboot.

 

 nathanrdNathan Road en omgeving
Dwars door Kowloon loopt de hoofdstraat Nathan Road, aangelegd door Sir Matthew Nathan die van
1904 tot 1907 gouverneur van Hongkong was. In zijn tijd was het niet meer dan een laan omzoomd door banyanbomen. Tegenwoordig liggen aan beide kanten van de 5 km lange Nathan Road grote, bekende hotels. Verder is er een overvloed aan winkels met fotoapparatuur, zijden kleding, handtasjes en schoenen. In de zijstraatjes zijn, behalve winkels en nachtclubs, ook veel kleermakers. Toeristen doen hier graag aan window-shopping. Men noemt de straat tegenwoordig de Golden Mile. Aan Nathan Road staat ook het Peninsula Hotel, een vijfsterrenhotel met bezienswaardige lobby’s. Dit hotel werd in 1929 geopend en ademt nog de sfeer van de voorbije koloniale periode. Schuin tegenover het aan Na­than Road gelegen Sheraton Hotel staat het New World Centre, met veel winkels en op de bovenste verdieping een restaurant met plaats voor 6000 mensen. Bij de Star Ferry ligt links de grote, in 1966 gebouwde Ocean Terminal. Dit is een schitterende aanlegplaats (verscheidene kaden) voor passagiersschepen en tevens een groot winkelcomplex met meer dan 100 winkels. Vanaf het dak kunt u genieten van een prachtig uitzicht. Wanneer u vanaf de Ocean Terminal de pijlen met ‘Harbour City’ volgt, komt u uit bij een groot terras met zitplaatsen aan het water. Hier is het heerlijk rustig en het uitzicht is grandioos.

Op de terugweg naar de Star Ferry, komt u voorbij het Hongkong Hotel en het Star House, met onder andere een grote uitstalling van Chinese kunstnijverheidsproducten.

Via het busstation kunt u in oostelijke richting Salisbury Road in gaan. Rechts komt u eerst langs de bekende roze met witte klokkentoren (1910), het enige overblijfsel van het oude spoorwegstation dat in 1978 plaats moest maken voor het Cultural Center, waarin onder andere het Museum of Art en het Space Museum werden gehuisvest.

Space Museum
Dit museum bezit een ruimtevaarttheater, waar wisselende films worden vertoond en tentoonstellingen plaatsvinden over het zonnestelsel en het onderzoeken van de ruimte.

Museum of Art
Een collectie van traditionele en eigentijdse Chinese kunst, waaronder schilderijen, keramiek, jade, bronzen en stenen voorwerpen. Verder een historisch overzicht van de koloniale geschiedenis van Hongkong aan de hand van schilderijen en tekeningen.

Museum of History
Dit museum heeft tentoonstellingen over de archeologische en etnologische achtergrond en ontwikkeling van Hongkong. Er is ook een aantal modellen van Chinese jonken (vissersboten). Verder zijn er wisselende tentoonstellingen.

Science Museum
Dit museum ligt in Tsimshatsui Oost aan de Science Museum Road, bij Granville Road. Een van de nieuwste musea in Hongkong gericht op kinderen.

market_hkgMarkten
Elke avond wordt op het kruispunt van Jordan Road en Temple Street de
Tem­ple Street Night Market gehouden. Het staat er vol met stalletjes en restaurant­jes. De leukste tijd is 1821 uur. Voor kleding, elektronica en zijde.

De Jade Market wordt (dag. 1012 uur) gehouden aan Kanton Road, bij de Yau Ma Tei typhoon shelter. Hier worden jade armbanden, kettingen, beelden en nog veel meer verkocht.

De Bird Market wordt gehouden aan Hong Lok Street in Mongkok. Hier zijn allerlei vogeltjes, houten vogelkooitjes, kleine, mooi bewerkte waterbakjes van porselein en nog veel andere vogelbenodigdheden te koop. Vogels houden is vooral onder de oude mannen een geliefd tijdverdrijf. De markt begint om 9 uur en gaat door tot de avondschemer invalt; de beste tijd is echter vroeg in de ochtend.

Ladies’ Market: goedkope kleding en accessoires op Tong Choi Street in Mong Kok van 12.30 tot 22.30 uur.

Dorpje uit de Song-dynastie
Dit nagebouwde dorpje uit de Song-dynastie ligt in de buurt Lai Chi Kok in New Kowloon. Alles is precies nagemaakt: huizen, inrichting, kleding uit die tijd enzovoort. Ernaast ligt het Lai Chi Kok Amusement Park, waar ook de Chinese opera wordt opgevoerd.

new_territoriesNew Territories
Het gebied de New Territories, dat zich vanaf Boundary Street uitstrekt tot aan de grens met China, is voor het grootste gedeelte een bergachtig gebied. De hoogste berg is de Taimo Shan,
957 m. De Engelsen kregen dit gebied in 1898 in handen op basis van een lease van 99 jaar. Het is naar aanleiding hiervan dat het gehele gebied van Hongkong in 1997 werd teruggegeven aan de Volksrepubliek China.

De New Territories stond vroeger bekend als een stil gebied van sawa’s, boerendorpjes, en vis- en eendenvijvers. Er woonden voornamelijk Hakka-mensen, afkomstig uit Noord-China, en die wonen er nog steeds. De vrouwen zijn te herkennen aan de platte, rieten hoeden met zwarte ‘gordijntjes’ die van de rand afhangen, als bescherming tegen de zon.

Tegenwoordig wordt ook steeds meer land in gebruik genomen voor nieuwbouwwoonwijken. Tussen de oude dorpjes worden industrieën opgezet, verrijzen wolkenkrabbers en ontstaan geleidelijk hele nieuwe steden. Een voorbeeld hiervan is Sha Tin, eens een kleine vissersplaats van 40.000 inwoners, nu een zogeheten new town met zo’n half miljoen inwoners, waarvan het einde aan de groei nog niet in zicht is. Toch is er relatief nog veel ruimte. Er zijn dan ook veel uitgezette wandelingen en langs de kusten zijn mooie stranden, die vooral in het weekend worden overspoeld met dagjesmensen.

Een dorp waar nog iets van het oude China is terug te vinden, is het ommuurde, vierkante Kam Tin. Nauwe straatjes, een tempel en een voorouderhal. Oude vrouwtjes poseren voor geld voor een foto.

Saikung, een oud vissersplaatsje, heeft visrestaurantjes waar de meest vreemdsoortige vissen in grote aquariums voor de restaurants staan uitgestald, een leuke haven en een vismarkt, ’s ochtends tot 12 uur. Het stadje heeft verder een Tin Hau-tempel. Vlak bij Saikung ligt een aantal eilandjes met mooie strandjes die te bereiken zijn met een van de kaidos die regelmatig heen en weer varen. Verder is er het Saikung Country Park met 80 km aan wandelpaden.

Enkele eilanden van de archipel
Hongkong is eigenlijk een aaneenschakeling van eilandjes, waarvan Hongkong Island het bekendst is. In totaal zijn er
235 eilanden, sommige heel klein en onbewoond. Veel bewoners van Hongkong trekken in het weekend naar de eilanden om er te wandelen, zwemmen en picknicken. Het is verstandig doordeweeks te gaan, wanneer de eilanden oasen van rust zijn vergeleken bij de drukte van Hongkong-eiland en Kowloon. Een bijkomend voordeel is dat in de rustige periodes de prijzen van hotels en restaurants lager liggen dan in de drukke periodes. De drie meest bezochte eilanden zijn Lamma, Cheung Chau en Lantau.

lantauLantau
Lantau is het grootste eiland van de
235 eilanden van de Hongkong-archipel. Het is tweemaal zo groot als Hongkong-eiland, maar heeft minder dan 20.000 inwoners. Sinds de prehistorie is Lantau bewoond geweest. Ook woonden er al heel vroeg Chinese vissers. Lange tijd werden de kusten versterkt om de monding van de Parelrivier vrij te houden van zeerovers. In 1277 vluchtte de laatste keizer van de Song-dynastie (9601280) vanuit de New Territories naar Lantau.

Lantau is een prachtig eiland, met een groen heuvellandschap en bergen (Lantau Peak: ca. 1000 m), doorsneden door rivieren. Aan de zuidkust bevinden zich mooie stranden. Er wordt voornamelijk rijst, thee en ananas verbouwd. Over het gehele eiland zijn wandelpaden uitgezet, de zogenoemde Lantau Trail. Er zijn goede wandelkaarten voor dit gebied te koop. De rust van het eiland en de relatieve nabijheid van het bruisende Hongkong Island heeft veel expats doen besluiten zich te vestigen in Discovery Bay, ook wel Disco Bay genoemd. Hier wonen ongeveer 10.000 mensen. Een 24-uurs hovercraft-service zorgt voor de verbinding. Sommigen kiezen ervoor om op afgelegener plaatsen van het eiland te wonen. Zij laten zich vervoeren per privé-helikopter.

Silvermine Bay, aan de oostkust van Lantau, heeft weinig bijzonders. In de 19de eeuw werd er korte tijd zilver gedolven. Het strand is populair bij dagjesmensen, maar het water staat bekend om zijn slechte kwaliteit. Tegenover de aanlegsteiger van de veerboten is een busstation, vanwaar bussen over het hele eiland vertrekken. Van hieruit is het mogelijk een bus te nemen naar Tai-O, dat gedeeltelijk op Lantau ligt en voor een deel op een ander eilandje. De verbinding hiertussen werd jarenlang onderhouden door twee oude dames met een platboomd veerbootje. Tegenwoordig is er een voetbrug die beide oevers verbindt. Dit plaatsje had tot 200 jaar geleden een bloeiende zoutindustrie en is als gevolg daarvan nog steeds een producent van gezouten vis. In de straten hangt overal de scherpe geur van zoute vis en garnalenpasta, die in kleine blikjes te koop wordt aangeboden.

Cheung Sha, het mooiste strand van Lantau, is bereikbaar over de weg. Het ligt tussen Pui-O en het Shek-Pik-reservoir, een zoetwaterstuwmeer (niet zo ver van Silvermine Bay). Het strand is 3 km lang. Faciliteiten als douche en kleedruimte zijn te vinden bij Cheungsha Upper Beach. Vooral doordeweeks is het een rustig strand.

Lantau heeft maar liefst 135 kloosters. Het beroemdste en grootste is het boeddhistische Po-Lin-klooster (Kostbare Lotus). Dit klooster, op ongeveer 850 m hoogte, was al in 1905 door monniken in gebruik genomen, maar werd pas in 1927 gewijd. Lange tijd lag het erg afgelegen en alleen vanuit Tai-O via een steil pad bereikbaar. Met de aanleg van een doorgaande weg van Mui Wo naar Tai-O is het nu per bus en auto makkelijk te bereiken.

De tegenwoordige gebouwen dateren van 1970. Er wonen 100 monniken en nonnen die met behulp van zo’n 100 oude mensen het klooster in stand houden en op commerciële basis toeristen ontvangen. Zij drijven onder andere een vegetarisch restaurant.

Peng Chau
Het eilandje Peng Chau (
8000 inwoners, hoofdzakelijk vissers) ligt vlak bij de oostkust van Lantau. Het heeft zo’n 8000 inwoners die voornamelijk leven van de visvangst en de landbouw. In vroegere tijden was het eiland beroemd om zijn porseleinfabrieken. Op het eiland zijn geen auto’s en u kunt hier heerlijk rustig lopen door de nauwe straatjes van het plaatsje, met zijn eetstalletjes en restaurantjes. Het heeft een kleine Tin Hau-tempel in Wing On Street, tegenover de pier.

cheung_chauCheung Chau
Het eiland Cheung Chau, een kleine buurman van Lantau (ca.
35.000 inwoners, hoofdzakelijk vissers), was honderden jaren een trekpleister voor zeerovers, handelaren en smokkelaars. De sfeer van het eenvoudige dagelijkse leven van weleer is nog terug te vinden in de levenswijze van de bevolking, die jade snijdt, zijde verft en met de hand vissersboten bouwt. Ook wordt nog steeds de vis in de zon te drogen gehangen. In de hoofdstraat zijn eettentjes en kramen. Net als op Peng Chau rijden hier geen auto’s. Wanneer u per veerboot aankomt, is links de Pak-Tai-tempel, waar jaarlijks in mei het Cheung-Chau-Bun-festival wordt gevierd.

De tempel (1783) is gewijd aan Pak Tai, de taoïstische God van het Noorden. Deze zeegod zou de bewoners van een plaag verlost hebben. In de tempel bevinden zich een oud beeld van Pak Tai en een zwaard uit de Song-dynastie (9601280), dat in de 19de eeuw uit zee werd opgedoken. Aan de zuidkant van het eiland zijn goede stranden. Wanneer u nog iets verder doorloopt komt u uit bij een Tin Hau-tempel.

Lamma
Op het bergachtige eiland Lamma (5000 inwoners) ten zuiden van Aberdeen moeten al in de prehistorie mensen hebben geleefd. De huidige bewoners zijn hoofdzakelijk vissers, maar verbouwen ook groente of werken in de lichte industrie.

Lamma heeft mooie stranden, maar door de ligging dicht bij Hongkong-eiland en de nabije scheepvaartroute, is het zeewater vaak vervuild. Er zijn geen auto’s of motorfietsen en slechts heel weinig fietsen op het eiland.

De veerboten vanaf de Outlying Districts Ferry Pier in Central op Hongkong-eiland varen of naar Yung Shue Wan in het noordwesten, of naar Sok Kwu Wan aan de oostkust. In beide plaatsjes zijn langs de waterkant restaurantjes met voornamelijk verse vis en schaaldieren. Dichtbij zijn, evenals aan de zuidkust, goede stranden.

Ten noorden van Sok Kwu Wan wordt in de kleine vissersgemeenschap van Saint George’s Bay, met de Tin-Hau-tempel, jaarlijks in mei of juni het Drakenbootfestival gevierd. De bootbemanningen eren dan Tin Hau, de beschermheilige van de zeelieden.

In ongeveer 2 uur kunt u, voornamelijk langs de kust, van Sok Kwu Wan naar Yung Shu Wan lopen. Vanuit Sok Kwu Wan gaat ook een veerboot rechtstreeks naar Aberdeen.