Shaanxi

Dominicus

 

Met dank aan Dominicus en Inge Jansen voor de teksten bij de provincies.
Dominicus reisgidsen staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en een nieuwsgierige blik op de wereld. Een samenwerking tussen Discover China en Dominicus ligt dan ook voor de hand: onze organisaties hebben eenzelfde doel voor ogen, mensen op een prettige manier kennis laten maken met een voor hen misschien onbekend land. De nieuwe website van Discover China vormt een uitstekend uitgangspunt voor een onvergetelijke bezoek naar China, na een blik op deze site is je reis eigenlijk al begonnen...

Meer lezen uit de Dominicus China? Bestel deze gids hier

Shaanxi

shaanxiDe Shaanxi provincie bevindt zich in het hart van China. Deze provincie heeft een lange geschiedenis omdat 13 dynastien hier hun hoofdsteden hebben gevestigd, inclusief de Zhou, de Qin, de Han en de Tang. Door z'n rijke historie zijn hier veel culturele vondsten en ruines te bewonderen.

Bij toeval stuitten boeren die een waterput wilden graven in 1974 op een leger van zo’n 6000 terracotta krijgers en paarden, behorend tot het grafcomplex van keizer Qin Shi Huangdi. Hij verenigde in 221 v.Chr. China onder zijn gezag en werd keizer van het eerste Chinese keizerrijk. De opzienbarende ontdekking van het gigantische leger bracht Xi’an, ten zuiden van de rivier de Wei, plotseling een hoop extra belangstelling vanuit de gehele wereld. Xi’an, de hoofdstad van de provincie Shaanxi, was tijdens elf dynastieën hoofdstad van China, bij elkaar 1100 jaar. De stad telt 5,2 miljoen inwoners, inclusief de omringende gewesten.


shaanxi_silkroadZijderoute
In de
7de en 8ste eeuw was de Westelijke Poort in Xi’an het beginpunt van de Zijderoute. Koopwaar uit China werd via deze route tot aan de Middellandse Zee vervoerd. Door de strategische ligging van Xi’an waren er regelmatige contacten met kooplieden uit Centraal- en West-Azië en zelfs nog verder. Chinese pelgrims trokken over de Zijderoute naar India en omgekeerd kwamen boeddhistische pelgrims vanuit India naar China. Arabische kooplieden brachten via de Zijderoute de islam naar Xi’an. Buitenlanders, vooral reizigers uit Perzië, gaven de stad een kosmopolitisch karakter.

Na de val van de Tang-dynastie werd de hoofdstad – na een periode van burgeroorlogen – in 960 verplaatst naar de stad Kaifeng in de provincie Henan en later, toen de Jin-Tartaren Noord-China binnenvielen, naar Hangzhou. Voor Xi’an begon een periode van verval. Tot aan de stichting van de Ming-dynastie (13681644) veranderde de naam van de stad dikwijls. In 1368 noemde de eerste Ming-keizer de stad weer Xi’an. Xi’an werd echter nooit meer hoofdstad. De Ming-keizers, die vanuit Beijing regeerden, herbouwden het centrum van Xi’an – ook nu nog het centrum van het huidige Xi’an – met een grote stadsmuur en stadspoorten. Deze stadsmuur staat nog steeds overeind en kan op diverse plaatsen worden beklommen.

In 1644 werd het noordoostelijke gedeelte van Xi’an bezet door de Mantsjoes van de Qing-dynastie. Tussen 1862 en 1873 vond er in Xi’an een door moslims georganiseerde opstand plaats. In 1911, toen de laatste keizerlijke dynastie ten val kwam, werden duizenden Mantsjoes door moslims gedood, uit wraak voor het onderdrukken van hun opstand 40 jaar daarvoor.


xian_stadXi'an
Eens was Xi’an een van ’s werelds grootste steden en het centrum van pracht en praal aan het keizerlijke hof, waardoor ook geleerden, kunstenaars en dichters werden aangetrokken. Het moderne Xi’an heeft brede wegen en grote pleinen. Buiten de stadsmuren, die het centrum omsluiten, worden steeds meer hotels gebouwd om het groeiende aantal toeristen onder te brengen. Maar binnen de oude stadsmuren, die voor een groot gedeelte getuigen van het strategische belang van Xi’an door de eeuwen heen, is in de smalle straatjes en op de markten nog de sfeer van het oude China te vinden. Vooral het stadsgedeelte rond de Trommeltoren en de Grote Moskee is een leuk gebied. Verder is het ook leuk wandelen in het gebied rond de Klokkentoren, de winkelstraten Dong Dajie (ten oosten van de Klokkentoren) en Xi Dajie (ten westen van de Klokkentoren) en de stadsgedeelten rond de Noordelijke en de Oostelijke Poort.

Bezienswaardigheden
Het Terracotta Leger

In maart
1974 waren boeren op ca. 40 km ten noordoosten van Xi’an en 1,5 km ten oosten van het mausoleum van keizer Qin Shi Huangdi bezig met het graven van een waterput. Op 4 m diepte stuitten ze opeens op enkele terracotta beelden van soldaten, die later bleken te behoren tot een leger van naar schatting 6000 à 7000 soldaten, paarden en koetsen. Al snel werd duidelijk dat deze boeren misschien wel de belangrijkste historische ontdekking van de 20ste eeuw hadden gedaan.

terra_legerDe terracotta beelden van krijgers en paarden zijn gemaakt van zware klei uit de directe omgeving. Terracotta is ongeglazuurde, gebrande pottenbakkersklei, meestal licht bruinrood gekleurd. De beelden zijn zo gemaakt, alsof ze beweging uitdrukken. De krijgers zijn 1,78 tot 1,87 m groot. De slaven, die de beelden maakten door middel van mallen (in twee helften) voor hoofd, lichaam enzovoort moesten op een verhoging gaan staan. Ook de paarden werden met mallen gemaakt. Van binnen zijn de krijgers en paarden hol. Omdat alle gezichten individuele trekken hebben, wordt aangenomen dat zij naar echte soldaten uit heel China werden gemaakt. Over het algemeen zijn de gezichten vierkant, met een breed voorhoofd en grote monden met dikke lippen. Sommige soldaten hebben mooie snorren; enkele hebben baarden. De blik is veelal in de verte gericht. Het haar wordt in prachtige, gevlochten knotjes gedragen; de hoofdtooi is gevarieerd. Alleen officieren dragen helmen.

Een klein gedeelte van de soldaten is uitgebeeld in knielende houding, die suggereert dat zij pijl en boog, klaar om te gebruiken, in de hand hielden. Alle houten wapens zijn vergaan, maar er werden wel bronzen onderdelen gevonden. Verfresten op de beelden tonen aan dat zij ooit gekleurd zijn geweest. Er bleken vier kuilen te zijn. Over kuil 1, die het eerst werd ontdekt, werd een grote, hangarachtige hal geconstrueerd, die thans als een museum is opengesteld. Ook de kuilen 2 en 3 zijn intussen toegankelijk

xian_stadsmuurStadsmuur
Deze muur (omtrek
11,9 km, hoogte ongeveer 12 m) is een van de best bewaard gebleven voorbeelden van een stadsmuur uit de Ming-dynastie. De tussen 1374 en 1378 gebouwde rechthoekige stadsmuur werd gebouwd op de funderingen van de muur uit de Tang-dynastie.

Tegenwoordig wordt de muur bij de vier poorten doorsneden door nieuwe wegen, die het verkeer in en uit de stad moeten leiden. In verschillende torens zijn souvenirwinkels gevestigd. De vroegere greppel om de muur heen is opgefleurd met grasvelden en bloemen.

Grote Wilde Gans-pagode
De stenen Grote Wilde Gans-pagode staat
4 km ten zuidoosten van het centrum, aan het einde van de Yanta Lu. Deze 7 verdiepingen tellende pagode werd gebouwd op verzoek van de beroemde monnik Xuan Zang (Tang-dynastie). Toen deze, na een 18 jaar durende pelgrimstocht naar India in Xi’an terugkeerde, stelde hij aan keizer Gao Zong voor een grote stenen pagode te bouwen – volgens het model van een exemplaar dat hij tijdens zijn reis door India had gezien – om de door hem meegebrachte boeddhistische geschriften in te bewaren.

De keizer liet een stenen pagode van vijf verdiepingen bouwen (ca. 53 m hoog). De monnik werd abt van de tempel en besteedde de rest van zijn leven aan het vertalen van boeddhistische geschriften van het Sanskriet in het Chinees. Hij werd begraven in een pagode die deel uitmaakt van de Xing-Jiaotempel (669) en door keizer Gao Zong als herinnering aan hem werd gebouwd. De Xing-Jiaotempel en pagode liggen 22 km ten zuidoosten van Xi’an, vlak bij het dorp Duqu.

Aan de Grote Wilde Gans-pagode werden tussen 701 en 704 nog eens 5 verdiepingen toegevoegd. Na door brand te zijn beschadigd, werd zij teruggebracht tot de huidige 7 verdiepingen, met een hoogte van 64 m. Het is mogelijk de pagode via houten trappen (248 treden) tot de top te beklimmen. Op iedere verdieping is er uitzicht.

Binnenin bevinden zich onder andere inscripties uit de Tang-dynastie en stèles met inscripties uit de Ming-dynastie, die over de monnik verhalen.

Volgens overlevering zou de pagode zijn genoemd naar de Grote Wilde Gans-pagode in India. Daar gaf men hem die naam, omdat hij was gebouwd waar een wilde gans uit de hemel viel, als antwoord op de gebeden van een groep uitgehongerde boeddhistische monniken. Om uiting te geven aan hun dankbaarheid, begroeven zij de gans in plaats van hem op te eten en bouwden later precies op die plek een pagode.

Klokkentoren
Tijdens de Ming-dynastie had elke stad een klokken- en een trommeltoren. Aan het begin van de dageraad werd de klok geluid, aan het begin van de schemering op de trommel geslagen. Hoewel dit soort torens ook nog in andere steden in China bestaat, zijn die in Xi’an het bekendst. De Klokkentoren (
1384; gerestaureerd in 1739), het symbool van de stad, werd oorspronkelijk gebouwd op de kruising van twee hoofdstraten, die tijdens de Tang-dynastie in het centrum lagen. In 1582 werd de toren naar zijn tegenwoordige plaats verhuisd en herbouwd. Op de eerste verdieping zijn vanaf een rondlopende balustrade de vier wegen te zien die via de vier stadspoorten naar de toren toe lopen. Het vierkante grondvlak van de toren is van steen (8,6 m hoog, en zijdes van 35,5 m lang; een boogpoort op straathoogte). Erbovenop staat een uit twee verdiepingen bestaand houten bouwwerk (27,4 m hoog), met drie sierlijk omhooggebogen, boven elkaar liggende dakranden. Bij de bouw van de houten toren zijn geen spijkers gebruikt. De houten binnenbouw is kenmerkend voor de architectuur van de Ming- en Qing-dynastieën.

xian_grote_mosqueGrote Moskee 
De prachtige Grote Moskee, gesticht in
742 en een van de grootste en best bewaarde moslimheiligdommen in China, ligt in de directe omgeving van de Trommeltoren, aan de Huajue Xiang. In deze moslimwijk wonen veel afstammelingen van de Arabische kooplieden die via de Zijderoute China in de 8ste eeuw binnenkwamen, in Xi’an met Chinese vrouwen trouwden en er zich vestigden.

Het complex van de moskee (een van de ruim 30 moskeeën in Xi’an voor de moslim- of Hui-gemeenschap van 60.000 mensen) beslaat 12.000 m2. Het is de enige moskee in Xi’an die door toeristen bezocht kan worden. De meeste gebouwen dateren van de Ming-dynastie. Enkele malen werden restauraties uitgevoerd, waarbij de moskee tegelijkertijd werd uitgebreid. Het complex, met een grote muur eromheen, is verdeeld in vier binnenhoven, met tuinen, bijgebouwen en paviljoens in Chinese stijl. In de zijgalerijen bevindt zich prachtig houtgesneden meubilair uit de Ming- en Qing-­dynastieën.

xian_huaqingHua-Qingwarmwaterbronnen
De Hua-Qingwarmwaterbronnen liggen aan de weg naar het grafcomplex van keizer Qin Shi Huangdi, aan de voet van de Li Shan (Heuvel van het Zwarte Paard), op ca.
30 km van Xi’an.

Al tijdens de Westelijke Zhou-dynastie (11de eeuw–771 v.Chr.) werden de warmwaterbronnen ontdekt en met het terrein eromheen gebruikt als rust- en lustoord voor koninklijke families en keizers met hun gevolg. Voor hen werden paleizen en paviljoens gebouwd en tuinen met vijvers aangelegd. Keizer Qin Shi Huangdi had er een paleis, en ook de keizers van de Tang-dynastie maakten gebruik van de bronnen. Keizer Tai Zong van de Tang-dynastie liet er in 644 een paleis bouwen. In 747 werd dit paleis vergroot en Hua-Qingpaleis genoemd; aan het einde van de Tang-dynastie werd het echter vernietigd. De tegenwoordige gebouwen en paviljoens dateren van eind 19de, begin 20ste eeuw en werden na 1949 in de stijl van de Tang-dynastie gereconstrueerd.

Rondom de Negen Draken Vijver ziet u een stenen boot en paviljoens. Dan volgt het Badpaviljoen van de Keizerlijke Concubine. In badkamers voor een of meer personen kunnen bezoekers in verschillende soorten baden een bad nemen. Het warme water, dat verschillende geneeskrachtige mineralen bevat, heeft een gemiddelde temperatuur van 43 °C.

Trommeltoren
De Trommeltoren (
1380; enkele malen gerestaureerd) staat iets ten westen van de Klokkentoren. Het stenen grondvlak (56,2 m lang, 38 m breed, 7,7 m hoog) heeft aan twee kanten een boogpoort, waar de weg doorheen loopt. Op het grondvlak staat een houten bouwwerk (25,3 m hoog), bestaande uit twee verdiepingen en drie daken van geglazuurde dakpannen. Op de tweede verdieping bevindt zich een grote antiekwinkel. Vanaf de hier rondom lopende balustrade is de oude moslimwijk zichtbaar, met grijze dakpannen en daktuintjes.

Vanaf de Trommeltoren naar het noorden loopt Beiyuanmen, een straatje gerenoveerd in oude stijl en erg leuk om doorheen te lopen. Hier zitten veel ateliers en souvenirwinkeltjes

Woud van Stelae Museum
Vlak bij de Zuidelijke Poort ligt het Woud van Stelae Museum (het vroegere Provinciaal Museum), sinds 1952 gehuisvest in een vroegere Confuciustempel. Hier bevindt zich een beroemde verzameling van meer dan 1000 stenen tafelen daterend van de Han- tot en met de Qing-dynastie (in de 18de eeuw het ‘Woud van Stelae’ genoemd). De stenen met tekeningen erop dateren voornamelijk uit de Ming- en Qing-dynastieën (13681911). Van grote waarde is de verzameling kalligrafie van onder andere dichters uit de Tang-dynastie.

xian_provinciaal_museumShaanxi Provinciaal Historisch Museum
Het in 1991 geopende Shaanxi Provinciaal Historisch Museum, gebouwd in een combinatie van antieke en moderne stijlen, is bijzonder interessant. Belicht worden de verschillende perioden uit de geschiedenis van de provincie Shaanxi, van de Zhou- tot en met de Qing-dynastie. Het is een van de rijkste verzamelingen van klassieke stukken in heel China. Beroemd zijn onder andere een stenen trommel met pictogrammen erop (8ste eeuw v.Chr.), gestandaardiseerde gewichten, maten en munten uit de Qin-dynastie, zandstenen en granieten dierfiguren uit de Han-dynastie, Tang-aardewerk en de fresco’s uit de keizerlijke graftomben van de Tang-dynastie.

Banpo-dorp
Op zo’n
10 km ten oosten van Xi’an liggen de overblijfselen van de oudste vestiging in het gebied, een neolithisch dorp, daterend van 50004000 v.Chr. Het dorp is het volmaaktste voorbeeld van een neolithische landbouwgemeenschap van de Yangshao-cultuur (B p. 122). Werklieden die in 1953 bezig waren met het uitgraven van de grondvesten voor een nieuwe fabriek, ontdekten bij toeval de overblijfselen van het Banpo-dorp. Daarna werd er een gebied van 4000 m2 geheel uitgegraven, waar een grote hal overheen werd gebouwd en als museum werd opengesteld voor publiek.

mausoleum_qinshihuangdiMausoleum van keizer Qin Shi ­Huangdi
Het mausoleum van keizer Qin Shi ­Huangdi (
B) ligt op 1,5 km van de plaats waar het grote Terracotta Leger van de keizer werd gevonden. Dit leger moest de kunstmatige heuvel met daarin het graf van keizer Qin Shi Huangdi tegen vijandige staten beschermen.

De keizer had een plek gekozen ten zuiden van de Wei, naast de hellingen van de Li Shan, in de buurt van de plaats Lintong. In het mausoleum werden de kinderloze vrouwen van de keizer, slaven die eraan hadden gewerkt, ambtenaren en hofpersoneel levend meebegraven, opdat niemand de plek van het graf zou verraden. Wanneer het mausoleum ooit wordt geopend, zullen er ongetwijfeld tal van schatten, maar ook talloze skeletten te voorschijn komen.

Nadat het graf verzegeld was, liet men er gras over groeien om het op een natuurlijke heuvel te laten lijken. Desalniettemin werd het grafcomplex in 206 v.Chr. waarschijnlijk gedeeltelijk geplunderd. Volgens Chinese onderzoekers stonden er om het gehele grafcomplex heen een binnenmuur (vierkant, met vijf poorten) en een buitenmuur (rechthoekig, 2,5 bij 6,2 km, met vier poorten). Tot nu toe is de heuvel met de graftombe niet uitgegraven; wel is er een trap naar de top van de heuvel, vanwaar met verrekijkers de omgeving kan worden bekeken.