Sichuan

Dominicus

 

Met dank aan Dominicus en Inge Jansen voor de teksten bij de provincies.
Dominicus reisgidsen staan voor kwaliteit, betrouwbaarheid en een nieuwsgierige blik op de wereld. Een samenwerking tussen Discover China en Dominicus ligt dan ook voor de hand: onze organisaties hebben eenzelfde doel voor ogen, mensen op een prettige manier kennis laten maken met een voor hen misschien onbekend land. De nieuwe website van Discover China vormt een uitstekend uitgangspunt voor een onvergetelijke bezoek naar China, na een blik op deze site is je reis eigenlijk al begonnen...

Meer lezen uit de Dominicus China? Bestel deze gids hier

Sichuan

panada_sichuanSichuan, bekent bij de Chinezen als de broodmand. Sichuan's uitgebreide irrigatiesysteem dateert van 2000 jaar terug. Het is ook bekend om z'n fijne keuken, in het bijzonder de snacks, het hete eten en de speciale medicinale kruiden. Sichuan is ook de natuurlijke leefomgeving van de reuzenpanda. Rond de 85 procent van de ongeveer 1000 nog levende reuzenpanda?s van de wereld vindt men hier.

Chengdu is de hoofdstad van de Sichuan provincie. Beroemd om zijn theecultuur zijn er straten vol theehuizen waar je kan relaxen in een bamboe stoel. Proef alle soorten thee onder een goed gesprek of tijdens het bekijken van de drukte in de straten. Chengdu is de hoofdstad van de provincie Sichuan, de grootste en dichtstbevolkte provincie van China. In de stad zelf wonen 1,44 miljoen mensen, inclusief de omringende gewesten 3,85 miljoen. Chengdu ligt op 126 m, heeft een gematigd klimaat en in de zomer overvloedige regenval.

Pas na 1949 werd Chengdu ontwikkeld als regionaal industriecentrum, tegenwoordig is het een van de belangrijkste van China. Er zijn zo’n 2000 fabrieken voor onder andere machines en elektronica. Verder is er mijnbouw (steenkolen) en bezit het gebied veel aardgas. Rondom Chengdu worden rijst, tarwe, zoete aardappelen, thee, geneeskrachtige kruiden, tabak en zijde geproduceerd. Chengdu is bekend om zijn kunstnijverheid, fijne zijde en bamboeproducten. In de talrijke parken die de stad rijk is zijn overal theehuizen.

Chengdu en omgeving
Chengdu heeft veel brede wegen en openbare parken, maar in het oude stadsgedeelte ook een wirwar van kleine straatjes die om de haverklap van naam veranderen. Het centrum van de stad wordt gevormd door een plein met daaraan overheidsgebouwen, de Si­chuan Exhibition Hall en een groot beeld van Mao. Het plein wordt onderbroken door de Renmin Lu, die van oost naar west en van noord naar zuid door de stad loopt.

Vroeger was Chengdu omringd door een muur met vier stadspoorten. Tegenwoordig is er van de oude stad niet veel meer terug te zien, maar hier en daar zijn er nog wijkjes met nauwe straatjes en huizen met twee verdiepingen en een balkon. Omdat het in de huizen meestal donker en warm is, zitten families vaak op kleine bamboestoeltjes buiten vóór het huis.

Langs de Jinjiang-rivier, met name het gedeelte tussen het Jiaotong Hotel en de Renmin Nanlu, waren tot voor kort veel (op westerse toeristen gerichte) restaurantjes en souvenirwinkels te vinden. Met de planning van de bouw van een park langs de rivier zijn de meeste hier verdwenen. Toch zijn er aan beide zijden van de rivier nog alternatieve horecagelegenheden te vinden.

sichuan_chengdu

Bezienswaardigheden
Wenshu-tempel
De Wenshu-tempel (Tempel van de Boeddha van de Wijsheid) ligt aan de Wenshuyuan Lu, een zijstraatje van de Renmin Zhonglu. Deze boeddhistische tempel werd gebouwd in de Tang-dynastie (618–907), vernietigd tijdens de Ming-dynastie en in 1691 herbouwd. Er zijn vijf hoofdzalen, met verzamelingen van Chinese en Aziatische voorwerpen, een Tibetaans boeddhabeeld en een wit jade beeld uit Birma. In het tempelcomplex bevinden zich tevens een drukbezocht theehuis en een vegetarisch restaurant.Tegenwoordig is de Wenshu-tempel een van de meest actieve boeddhistische centra in het land, alsook het hoofdkwartier van het Boeddhistisch Genootschap van Sichuan.

Volkspark
Het Volkspark, aan het westelijke uiteinde van de Renmin Xilu, is erg geliefd bij de inwoners van Chengdu. Hier is ook het grote Volkstheehuis te vinden, waar het heerlijk relaxen is op een lome middag. Verder zijn er in het park een bonsai-rotstuin en een kinderspeelplaats.

sichuan_chengdu_theeTempel van de Groene Ram
Deze tempel in het westen van de stad is een van de oudste en grootste actieve taoïstische tempelcomplexen van Chengdu en omgeving. De gebouwen dateren uit de tweede helft van de Qing-dynastie (1644–1911). De taoïsten zijn herkenbaar aan de in een knot opgestoken haren, vastgemaakt met een houten pin.

De tempel bestaat uit enkele hallen achter elkaar. Op de muur aan de achterkant van de hal van de Godin van Moudu is een groot karakter in rode verf aangebracht. Dit is het karakter shòu, wat ‘lang leven’ betekent. Bezoekers van de tempel proberen vanaf een paar meter afstand met gesloten ogen naar het karakter toe te lopen en het aan te raken. Als dat lukt, is dat een voorteken dat hun een lang leven staat te wachten. Wie er niet in slaagt, probeert het meestal gewoon nog een keer. Bij de tempel is ook een theehuis.

Cultuurpark
Het Cultuurpark is een groot park dat naast de Tempel van de Groene Ram ligt. De meeste paviljoens in dit park zijn in gebruik als theehuis, souvenirwinkels of restaurant. Sedert de Tang-dynastie wordt hier jaarlijks in februari/maart een bloemenfestival gehouden, met opera-uitvoeringen, theatervoorstellingen en bloemententoonstellinge

Hut van Du Fu
Ongeveer 5 km ten westen van het centrum van Chengdu bevindt zich in een groot, groen park een replica van de strohut van de grote Tang-dichter Du Fu (712–770). Al eeuwenlang wordt Du Fu vereerd om zijn melancholieke dichtkunst, waarin hij zijn mededogen voor het lijden der mensheid weergeeft.

Du Fu, geboren in de provincie Henan, verliet op 20-jarige leeftijd zijn ouderlijk huis en werd ambtenaar aan het hof te Chang’an. In 759 trok Du Fu zich terug in Chengdu, waar hij een strohut bouwde en gedurende vier jaar meer dan 240 gedichten schreef. Meestal waren zijn gedichten kritisch van toon en laten ze zien hoe het rijk van de Tang-dynastie uiteenviel.

In de 10de eeuw ontdekte de dichter Wei Zhuang de plek waar de hut had gestaan en liet de hut ter ere van de grote dichter herbouwen.

In de 11de eeuw werd ter nagedachtenis van Du Fu een tempel gebouwd, met tuinen en stenen tafelen. In de Du Fu-herdenkingszaal staan beelden van Du Fu uit de Ming- en Qing-dynastieën. In de bijbehorende tentoonstellingsruimten zijn klassieke edities van zijn gedichten tentoongesteld, evenals moderne uitgaven en vertalingen.

sichuan_chengdu_tempelWuhou-tempel
Deze tempel in het zuidwesten van de stad aan de Wuhouci Dajie ligt in een aangenaam park met veel bamboe, gras, bomen, water en paviljoentjes. De tempel is gewijd aan Zhuge Liang, een belangrijk staatsman en raadgever van Liu Bei, de koning van het koninkrijk Shu (221–263). Wuhou betekent zoiets als ‘groot krijgsheer’. De tempel werd in de 5de eeuw gebouwd, maar de huidige gebouwen dateren uit de Ming-dynastie. In het park ligt ook de tombe van Liu Bei. Oorspronkelijk lag zijn tombe in een park naast de Wuhou-tempel, maar tijdens de vroege Ming-dynastie werd zijn graf verplaatst naar de huidige plek. In de grafheuvel van Liu Bei liggen zowel hijzelf als zijn twee vrouwen begraven.

In een van de hallen staan beelden van Liu Bei en zijn kleinzoon, alsmede van Zhuge Liang en diens zoon en kleinzoon. Voor deze hal moet extra entree worden betaald. Verder is er een tentoonstelling over de periode van de Oostelijke Han en de Strijdende Staten (25–280 n.Chr.).

Provinciaal Museum
Het Provinciaal Museum, aan de Renmin Nanlu, is het belangrijkste museum van Chengdu. Het heeft twee verdiepingen met 4 zalen, waarvan 3 met steeds wisselende tentoonstellingen. Alleen de tentoonstelling met aardewerk uit de Han-dynastie op de begane grond is een permanente tentoonstelling; de voorwerpen zijn nogal lukraak uitgestald.

Paviljoen Rivierzicht
Vlak bij de Universiteit van Sichuan in het zuidoosten van de stad ligt het 30 m hoge, houten Paviljoen Rivierzicht met uitzicht over de Jinjiang-rivier. Dit paviljoen, met 4 verdiepingen en daterend uit de Qing-dynastie, is gewijd aan de Tang-dichteres Xue Tao (768–831). Vlakbij bevindt zich een bron waar zij water zou hebben gehaald om het roze papier te maken, waarop zij haar verzen schreef.

Xue Tao, afkomstig uit Xi’an, kwam na de dood van haar vader in zo’n financiële nood, dat zij met zingen en gedichten reciteren moest proberen in leven te blijven. Te harer ere werden in het park 120 soorten bamboe (haar lievelingsplant) neergezet.

Dierentuin van Chengdu
De dierentuin van Chengdu (zo’n 6 km ten noordoosten van het centrum) bezit een groot aantal reuzenpanda’s (B p. 260). Deze pandasoort komt voornamelijk voor in de provincie Sichuan. Er zijn ook nog kleinere (bruine) pandaberen en andere zeldzame diersoorten.

sichuan_chengdu_panda

Panda Onderzoekscentrum
Dit onderzoekscentrum, 6 km ten noorden van de dierentuin, werd geopend in 1990 met als doel het gedrag van de met uitsterven bedreigde panda’s te onderzoeken. Sinds 1995 is het centrum toegankelijk voor publiek. In dit ruime en groene park met veel bomen en dichte bamboe wonen ongeveer 12 (grote en kleine) panda’s die hier grote stukken grond tot hun beschikking hebben waar zij vrij kunnen rondlopen, in bomen klimmen en spelen.

Vlak bij de ingang is een museum waar aandacht wordt besteed aan de habitat en levenswijze van de panda. Ook is er informatie over de reservaten waar panda’s beschermd leven. Er zijn Engelse onderschriften.

sichuan_operaSichuanopera
De Sichuanopera is een specialiteit van Chengdu en kent een geschiedenis van 200 jaar. De opera vindt meestal plaats rond een uur of twee in de middag en wordt voornamelijk bezocht door ouderen. Net als bij de Pekingopera wordt er door het publiek luidruchtig gekletst en theegedronken en bijna iedereen heeft een grote zak zonnebloempitten bij zich om te kraken. Het verhaal dat de acteurs spelen is over het algemeen een voortzetting van het verhaal dat de dag ervoor werd opgevoerd. Net als bij de Pekingopera zijn de acteurs geheel geschminkt en zeggen zij op schelle wijze hun tekst op. Wanneer iemand een bepaalde acteur bijzonder goed of grappig vindt, schenkt hij deze een plastic bloem, die voor een klein bedrag bij de theejuffrouw te koop is. De acteur kan de bloemen later weer voor geld inruilen. Een voorstelling duurt meestal 2 à 3 uur

Klooster van het Kostbare Licht
Het grote boeddhistische Klooster van het Kostbare Licht ligt 18 km ten oosten van Chengdu. Volgens overlevering is met de bouw van het klooster begonnen in de Oostelijke Han-dynastie (25–220). De huidige gebouwen zijn van de 17de eeuw. Aan het einde van de 9de eeuw vluchtte de Tang-keizer Li Huan tijdens een boerenopstand naar Sichuan en richtte het klooster als zijn tijdelijk paleis in. Het werd toen ook herbouwd en kreeg zijn huidige naam. Aan het begin van de 16de eeuw werd het klooster zwaar beschadigd, maar werd in 1671, tijdens de regering van Qing-keizer Kangxi, op zijn oorspronkelijke fundamenten herbouwd. Er woonden toen 3000 monniken. Aan het einde van de Qing-dynastie was dit aantal teruggebracht tot 300.

Het kloostercomplex bestaat uit een 30 m hoge pagode (Tang-dynastie) met 13 verdiepingen en een goud geglazuurde top, 5 zalen, 16 binnenplaatsen en meer dan 400 stenen pilaren van verschillende grootte. Het klooster bezit tal van schatten, waaronder een witte jade boeddha uit Birma, schilderijen uit de Ming- en Qing-dynastieën en kalligrafie.

De Arhatzaal (1851) bevat 500 kleifiguren van boeddhistische heiligen, elk met een eigen gezichtsuitdrukking. Hierbij zijn ook de keizers Kangxi en Qianlong, te onderscheiden door hun vorstelijke kostuum, hun baarden en laarzen. De pagode (gegraveerd in steen in 1906) is 5,5 m hoog en heeft een diameter van 2 m. De Duizend Boeddha Stenen Tafel (450) is 1,75 m hoog en 14 cm dik. Rondom zijn 1000 boeddha’s van elk 5 cm uitgesneden.


Ten zuiden/zuidwesten van Chengdu
sichuan_mt_emeiEmeishan
De Emeishan (Hoge-Wenkbrauwenberg, 168 km ten zuidwesten van Chengdu) is een van de vier beroemde boeddhistische bergen in de provincie Sichuan. Al in de 2de eeuw zijn er boeddhistische en taoïstische tempels op de hellingen gebouwd. De meeste van de nu nog bestaande tempels zijn in de 6de eeuw gesticht, toen het boeddhisme zich naar dit gedeelte van het land verbreidde.

In de 16de eeuw, toen een groot aantal van de 70 tempels werd herbouwd en vergroot, werd de Emeishan een van de vier heilige boeddhistische bergen. Er woonden meer dan 1000 monniken op de berg. Helaas zijn veel tempels tijdens de Culturele Revolutie vernietigd. Sinds 1979 zijn na renovatie weer zo’n 20 tempels voor bedevaartgangers en bezoekers opengesteld. Vanuit heel China komen pelgrims naar de Emeishan toe. Ze doen er verscheidene dagen over de top te bereiken en overnachten onderweg in een van de tempels of kloosters.

De Emeishan heeft mooie, met sneeuw bedekte pieken, ondergrondse grotten, beekjes, watervallen en dichte, groene bossen. De hoogste piek is 3137 m. Tevens is de berg een natuurreservaat voor zo’n 3000 diersoorten, waaronder apen, kleine panda’s en reuzenvlinders. In de lente en zomer is hij bedekt met verschillende soorten rododendrons. Het schitterende uitzicht vanaf de top op de vaak in wolken en nevel gehulde pieken is eeuwenlang een bron van inspiratie geweest voor dichters en schilders.

Aan de voet van de Emeishan ligt het  16de-eeuwse Baoguo-klooster. Hier is een vegetarisch restaurant en het is mogelijk er te overnachten. Ook in de andere kloosters op de berg zijn (primitieve) overnachtingsmogelijkheden.

De beklimmers van de Emeishan kunnen kiezen uit twee paden die naar de Gouden Top (ji-ndivng) voeren: het noordelijke pad (44 km) of het zuidelijke pad (63,5 km), dat moeilijker begaanbaar is. De meeste mensen nemen de zuidelijke route naar boven en dalen via de noordelijke route weer af. Het is verstandig om in ieder geval te rekenen op één overnachting in een van de kloosters op de berg. Het is ook mogelijk per minibus in ca. 1,5 uur tot Jieyin, vlak bij de top, te komen. Vanaf Jieyin (2540 m) loopt een pad naar de Gouden Top (3077 m) of een kabelbaantje.

Ook korte wandelingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld door per minibus naar de parkeerplaats bij Jingshui te gaan en dan via de Wannian-tempel (1020 m) en het Qingyin-paviljoen (710 m) te lopen naar de parkeerplaats bij Wuxiangang. Dat neemt een paar uur in beslag. Een langere en zwaardere wandeling begint vanaf de Baoguo-tempel (550 m) naar de Fuhu-tempel (630 m), Leiyin-tempel (700 m), Huayan-tempel (860 m), Fengdeng-tempel (920 m), Shenshui-tempel en Qingyin-paviljoen (710 m), vanwaar het weer mogelijk is naar de parkeerplaats van Wuxiangang te lopen voor de bus terug. Achter het Qingyin-paviljoen bevinden zich apen.

Leshan
Leshan (Gelukkige Berg, 100.000 inwoners) is een kleine, levendige marktstad (30 km van Emeishan) die in de 7de eeuw werd gesticht. De rivieren Qingyi, Min en Dadu komen bij dit stadje samen. De voornaamste bezienswaardigheid van Leshan is de Grote Boeddha.

sichuan_leshanGrote Boeddha
Uitgehakt in de zandstenen rots van de Lingyunheuvel aan de Min, staart de Grote Boeddha over de rivier. Deze 71 m hoge boeddha is de grootste ter wereld. Enkele afmetingen: hoofd 14,7 m hoog; schouders 28 m breed; oren 7 m lang; grote teen 8,3 m.

Volgens de legende begon het werk aan het beeld in 713 n.Chr. onder leiding van de monnik Haitong. Negentig jaren waren er nodig voor de vervaardiging. Achter het beeld is (onzichtbaar) een vernuftig drainagesysteem gemaakt om het overtollige water te doen weglopen, zodat het beeld niet te veel te lijden heeft. De Grote Boeddha moest het wilde water van de rivier, waarin zoveel schepen vergingen, kalmeren. Bovenop bevindt zich het Wuyou-klooster, in 742 gesticht en in de 19de eeuw gerestaureerd. Aan beide zijden van de Grote Boeddha bevinden zich stenen trappen (336 treden), waarlangs u kunt afdalen of omhoogklimmen.

Dazu en omgeving
Alvorens de cruise op de Yangzi te beginnen, bezoeken toeristen vaak eerst Dazu (
160 km ten noordwesten van Chong­qing). Er is een directe busverbinding tussen Chongqing en Dazu en de reis  duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Bussen vertrekken meermalen per dag vanuit het langeafstandsbusstation van Chong­qing.

Grotten van Dazu
Dazu (Grote Voet) is een van de belangrijkste boeddhistische plaatsen in China. In grotten van enkele afgelegen dalen zijn meer dan
50.000 boeddhabeelden (9de–13de eeuw) gevonden. Door hun geïsoleerde plaats zijn ze heel lang verborgen gebleven voor onderzoekers en reizigers en gespaard gebleven voor vernietiging of meename naar het westen.

Vergeleken bij andere plaatsen met boeddhistische grotten uit de Tang-­dynastie (618907), zoals Dunhuang en Luoyang, zijn de beelden bij Dazu van veel latere datum en vaak van andere aard. Hier zijn boeddhistische figuren als menselijke wezens afgebeeld en zijn er taferelen uit het dagelijks leven te zien: bijvoorbeeld Boeddha Sakyamuni als kind, wandelend met zijn moeder. De 50.000 beelden zijn verspreid over 43 verschillende plaatsen in het gehele gewest. De meeste bevinden zich echter in Beishan (Noordelijke Heuvel) en Baodingshan (Schattenpiekberg).

Grotten van Beishan
De boeddhistische grotten van Beishan (ook wel genoemd Longangshan: Drakenmondheuvel) liggen
2 km van Dazu. In 892 koos de militaire commandant en gouverneur van Oost-Sichuan dit gebied uit als een versterkt bolwerk voor de opslag van wapens en graan. Vanaf die tijd tot aan 1150 werden hier ook boeddhistische beelden vervaardigd. De beelden in Beishan bevinden zich op verschillende plaatsen. In Fowan zijn over een lengte van ca. 500 m in de vorm van een halve maan 264 grotten met bijna 10.000 verschillende beelden. Die aan het zuidelijke einde dateren grotendeels uit de 9de en 10de eeuw, die aan het noordelijke einde uit de Song-dynastie (9601280). Behalve beelden zijn er nog andere traditionele boeddhistische symbolen te bewonderen, zoals in grot 136 het prachtige stenen Dharma-wiel. Belangrijk in Beishan zijn verder de vrouwelijke bo­dhisattva ­Guanyin (Godin van de Barmhartigheid) en Puxian, de beschermheilige van de Emeishan, gezeten op een witte olifant. In grot 245 zijn meer dan 600 kleine beelden met taferelen uit de soetra’s, waarbij ook pagoden en tempels, musici en orkesten, draken en slangen.

Grotten van Baodingshan
In Baodingshan (
16 km ten noordoosten van Dazu) bevinden zich in Dafowan en Xiafowan ca. 10.000 beelden, gemaakt tussen 1179 en 1249. Het belangrijkste beeld is de enorme Slapende Boeddha. Alleen het bovenste gedeelte van het lichaam (meer dan 31 m) is zichtbaar. De Yuan-Jie-grot (Totaal-Ontwakengrot) is beroemd om zijn beeld van een knielende godheid, omringd door boeddhistische volgelingen; dit motief is uniek in de boeddhistische kunst. In de andere grotmuren zijn tempels, bomen, bergen, bloemen en hemelse wezens uitgesneden.


Ten noorden/noordwesten van Chengdu
sichuan_dujiangDujiangyan-irrigatiewerken
De Dujiangyan-irrigatiewerken (75 km ten noordwesten van Chengdu), aan de middenloop van de Min, zijn een enorm waterbeheersingsproject met een geschiedenis van meer dan 2200 jaar. Het in 256 v.Chr. onder leiding van gouverneur Li Bing en zijn zoon Erlong aangelegde kunstwerk bestaat uit de Vismonding, de Feisha-dam en de Kostbare-Flesmonding. De Vismonding is een waterscheiding in het midden van de Min en verdeelt deze in een binnen- en buitenrivier. De buitenrivier dient om het water bij overstromingen af te voeren, de binnenrivier leidt het water voor irrigatie van het omringende land. De Feisha-dam reguleert de hoeveelheid water. De Kostbare-Flesmonding dient om de stroom van het binnenkomende water te reguleren. Sinds 1949 is het Dujiangyan-netwerk uitgebreid en tegenwoordig irrigeert het gehele systeem meer dan 6,67 miljoen ha land.

Bezoekers lopen eerst door het Lidui-park naar de Tempel van de Getemde Draak, vanwaar er een mooi uitzicht is over het project; verder kan hier een film worden bekeken over de irrigatiewerken. Volgens de legende onderwierp Li Bing in de Tempel van de Getemde Draak de kwade draak, alvorens hij de Min bedwong. In de tempel staat een stenen beeld van Li Bing, gemaakt in de 1ste eeuw en in 1973 opgegraven.

Na een bezoek aan de tempel gaan bezoekers meestal per bus naar een uitzichtpunt boven de Min om vervolgens langs enkele tempels naar beneden te lopen. Tijdens de afdaling ligt halverwege de Twee-Koningentempel.

Tijdens de Qin-dynastie (221–206 v. Chr.) benoemde de beroemde keizer Qin Shi Huangdi, Li Bing tot gouverneur van Sichuan. Er werd een taoïstisch tempelcomplex aangelegd om Li Bing en zijn zoon Erlong te herdenken. In twee paviljoens bevinden zich twee grote geschilderde beelden van vader en zoon. De vader (staande) heeft in zijn hand een rol met het ontwerp van de Dujiangyan-dam, de zoon heeft een houweel in zijn handen. Beiden kijken uit over de rivier. In het theehuis bij de tempel werken taoïstische monniken.

Ten slotte kan via een hangbrug over de rivier de andere zijde worden bereikt. Hiervoor moet u wel zeebenen hebben!

Wolong Natuurreservaat
Het Wolong Natuurreservaat voor de reuzenpanda’s van China (200.000 ha) is aan het einde van de jaren zeventig van de 20ste eeuw opgericht. Behalve de reuzenpanda zijn er andere beschermde dieren, zoals de sneeuwluipaard. En er zijn zo’n 3000 plantensoorten. De reuzenpanda’s houden zich voornamelijk op in het gebied tussen 2300 en 3200 m hoogte. Volgens schattingen zijn er nog ongeveer 1200 reuzenpanda’s in het wild, waarvan 200 in dit reservaat. In 2000 werd in het reservaat een zestal reuzenpanda’s geboren.

sichuan_weg_noordTocht naar Jiuzhaigou
Vanuit Chengdu is het mogelijk een tocht naar Jiuzhaigou te maken. De reis gaat dan langs Guanxian en via Wen­chuan en Maowen (193 km vanaf Chengdu) naar Songpan (335 km van Chengdu). Meestal wordt in Songpan overnacht. Vandaar is het nog 106 km naar ­Jiuzhaigou. De weg naar Jiuzhaigou loopt grotendeels langs de Min-rivier met zijn talrijke hangbruggen over grotendeels vrij slechte wegen. Na begin oktober is het niet meer raadzaam deze route te nemen, omdat er dan op de bergen aan weerskanten van de rivier vaak aardverschuivingen voorkomen, waardoor de weg door modder, stenen en afgebrokkelde weggedeelten onbegaanbaar wordt. U dient dan een alternatieve route te nemen, die echter langer is. Ook in de zomermaanden kunnen aardverschuivingen optreden. Door de hoge ligging kan het vooral in de avond erg koud worden, dus neem voldoende warme kleding mee. Verder zijn er onderweg weinig mogelijkheden tot het wisselen van geld, dus neem ook voldoende cash geld mee.

Maowen is, met Wenchuan, het centrum van het autonome gewest van de Qiang-minderheid. De Qiang, verre verwanten van de Tibetanen, dragen kleurrijke kostuums. De vrouwen dragen zwarte, witte of blauwe tulbanden. Bij de oude stadspoort wordt vaak markt gehouden. ­Maowen is ook bekend om de appeltjes.

Vóór Songpan, een ommuurde stad in het Aba-Tibetaanse gewest, passeert men een mooi uitzichtpunt bij de rivier, met twee groene bergmeren, soms vol met drijvende boomstammen die hier worden gekapt en verder per vrachtauto worden vervoerd.

De bevolking van Songpan bestaat voor 40 procent uit Hui (Chinese moslims), voor 35 procent uit Tibetanen en voor 25 procent uit Han-Chinezen. De stad ligt op 3000 m hoogte. Van november tot april ligt er dan ook sneeuw. Ook in Songpan wordt vaak een veelkleurige markt gehouden. De Tibetaanse vrouwen dragen een rode hoofdbedekking. Bekend is de bij de Min gelegen Oude Moskee, het centrum van de plaatselijke moslims. Het is mogelijk de schitterende omgeving van Songpan te paard te verkennen. In Songpan worden verscheidene twee- tot zevendaagse trips te paard aangeboden.

sichuan_songpanTussen Songpan en Jiuzhaigou gaat de weg door Songpan County, met veelkleurige bergen, coniferen en Tibetaanse dorpjes. De Tibetanen houden jaks, paarden en soms een dzu (kruising tussen een jak en een koe). In het wild groeien edelweiss en gentianen. Op de hoogvlakte (Gongka Top, 3000 m) hoeden Tibetanen met paarden hun vee. Ze hebben hier wel enkele tenten staan, maar wonen beneden in de Tibetaanse dorpen. De Tibetanen proberen oude munten en zilveren dolken te verkopen.

Vanuit Songpan kunt u, op weg naar ­Jiuzhaigou, een 78 km lange omweg maken om het Huanglong Si (Gele-Drakentempel) Nationaal Park te bezoeken. Het ligt in een diepe vallei, omringd door gletsjerpieken en beboste berghellingen. De smalle weg erheen voert over een pas op 4100 m. Vlak voor de pas ligt de Gele-Drakentempel. Het unieke landschap maakt een bezoek alleszins de moeite waard. De vallei is bezaaid met meer dan 3000 in elkaar overlopende vijvers in de kleuren geel, saffierblauw, groen en wit. Tal van vijvers hebben ook watervallen.

Huanglong Si Nationaal Park
In de vallei ligt een klein dorp met enkele eenvoudige gastenverblijven en een klein restaurant. ­Huanglong Si is ‘s winters niet te bereiken.

Jiuzhaigou
Jiuzhaigou ligt in het gewest Nanping in Noord-Sichuan, dicht bij de grens met de provincie Gansu. Het gebied bestaat uit drie valleien die over een afstand van 40 km een omgekeerde letter Y vormen. De Shuzhenggou-vallei in het noorden vormt het rechte stuk van de Y, de Rizegou-vallei in het zuiden de westelijke vork en de Zechawagou-vallei de oostelijke vork. De naam Jiuzhaigou (Negen-Dorpenvallei) is afkomstig van negen Tibetaanse dorpjes, die in dit gebied (tussen 2400 en 3600 m) verspreid liggen.

sichuan_jiuzhaiguoJiuzhaigou heeft meer dan 100 meren en vijvers, evenals kreken en watervallen. Ruim 620 km van het gebied is in 1979 tot natuurreservaat verklaard. Er zijn hier hoge pieken, heldere meren, bossen en zelfs reuzenpanda’s. De 10 km lange Shuzhenggou-vallei is genoemd naar het Tibetaanse dorpje Shuzheng, tussen de ingang van Jiuzhaigou en Nuorilang. De vallei heeft 40 grote en kleine meren en vijvers.

Het eerste meer in de vallei, het Rietmeer, dankt zijn naam aan het overvloedig aanwezige riet van meer dan 1 m hoogte. Dan komt het Vonkmeer dat zijn naam dankt aan de vonken die in het zonlicht uit het water lijken te springen. Vervolgens het Neigende-Drakenmeer. Veel bomen in deze vallei staan in het water en tussen de watervallen in. De weg naar de Shuzhengmeren gaat bijna onafgebroken langs vijvers. Achter de meren ligt de Shuzhengwaterval. Het laatste meer is het Rinocerosmeer. In de vallei bevindt zich ook de 1000 m hoge Gekoesterde-Spiegelrots. Voordat de weg zich splitst naar de beide andere valleien, passeert u de spectaculaire Nuorilang-waterval (Zeer Mooie Plaats, 320 m breed), de grootste van ­Jiuzhaigou.